Aan de hand van interactieve methodieken en getuigenissen van deelnemers presenteren Sofie Toremans, Mirte Put, Nele Claes en Paulien Muselaers twee Leuvense projecten die polarisatie tegengaan en inzetten op dialoog, relaties en beeldvorming tussen politie en jongeren(werkers).
Pilootproject bij GAS-bemiddeling Doel is om de relatie tussen jongeren en politie te versterken om nieuwe feiten en/of escalatie bij interventies te voorkomen. Concreet gaat het om bemiddelingsgesprekken tussen een jongere, zijn of haar advocaat en steunfiguur, en vertegenwoordigers van de politie die plaatsvinden wanneer er sprake is van het niet opvolgen van bevelen of beledigen van politie. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de POD Maatschappelijk Integratie en wordt wetenschappelijk ondersteund door het NICC.
Project ‘Jong Geweld’ Doel is om aan de hand van zorgvuldig opgebouwde interactieve dialoogtrajecten de beeldvorming en begrip tussen de doelgroepen te verbeteren. Eerst tussen politie en jongerenwerkers en in een latere fase tussen politie en jongeren. Het proces en bevindingen ronden het dialoogtraject tussen politie en jongerenwerkers worden in deze workshop toegelicht.
BIO Sofie Toremans (MA rechten), GAS bemiddelaar arrondissement Leuven, en Mirte Put (MA Criminologie) tijdelijke GAS-bemiddelaar en projectverantwoordelijke, lichten het pilootproject rond de GAS-bemiddelingen tussen politie en jongeren toe..
Paulien Muselaers (BA Sociologie en MA Europese studies) en Nele Claes (BA Pedagogische wetenschappen, MA Sociaal agogische wetenschappen en MA Bestuurskunde en publiek management) zijn projectenmedewerkers polarisering bij de Preventiedienst van Leuven en lichten hun project ‘Jong Geweld’ toe.
Alle sprekers werken bij de dienst ‘Veiligheid en Preventie’ van Stad Leuven. Deze dienst werkt rond de preventie en bestuurlijke handhaving van onveiligheidsfenomenen binnen de stad Leuven.